“De PGO komt eraan”

De daadwerkelijke introductie van de Persoonlijke Gezondheidsomgeving is heel dichtbij. Dat zegt Lies van Gennip, directeur Nictiz (expertisecentrum e-health) in een interview met ICT&Health. “Er is nu een momentum om meerdere redenen en er is brede steun voor de visie dat de PGO er moet komen”.

Functionaliteiten bespreken

Het Afsprakenstelsel en de standaarden zijn klaar en de eerste ICT leveranciers zijn bekend. De technische kant is hiermee bijna rond. Volgens Van Gennip wordt het tijd om de functionaliteiten te bepalen die nodig zijn om een PGO effectief te gebruiken. En daar worden patienten en zorgverleners nauw bij betrokken.

Nu is het moment voor een PGO op maat

Zorg om, naast en met de patient

Een PGO is een persoonlijk platform waarop een patient gezondheidsgegevens verzamelt en beheert. De zorg verandert in netwerkzorg, waarin de zorg om, naast en met de patient plaatsvindt. Hierbij wordt het steeds belangrijker dat deze patient zijn eigen gezondheidsgegevens kan inzien en overzichtelijk bij elkaar heeft. Niet meer versnipperd op allerlei plekken, waarbij de huisarts, apotheker en internist allen een eigen dossier bewaren. Waarbij de patient lang niet altijd inzicht heeft in deze gegevens. Of moet inloggen in diverse portalen met allen een eigen presentatie. De PGO brengt al deze gezondheidsgegevens overzichtelijk bij elkaar.

Ontwikkeling van de PGO

Van Gennip stelt dat de PGO in de toekomst kan worden ingebed in het zorgproces. “Een arts zou bijvoorbeeld de patient voorafgaand aan een afspraak een vragenlijst kunnen sturen ter voorbereiding van het consult”. Daarnaast kan een PGO ook helpen om bijvoorbeeld bijwerkingen van medicatie te registreren.

Een PGO verbindt verschillende werelden binnen en buiten de zorg

Volgens Van Gennip is nu het moment daar voor regionale zorgaanbieders om samen met patientorganisaties en zorgprofessionals het gesprek aan te gaan met ICT-leveranciers over hun ideale PGO. Als partners in de ontwikkeling van PGO’s die aansluiten bij hun specifieke wensen. Van Gennip ziet uit veel regio’s signalen komen dat ze hiermee bezig zijn. “Als je nu als regio niets doet, mis je een belangrijke kans om PGO’s effectief in te zetten in je eigen zorgproces”. Daarnaast is natuurlijk ook actieve participatie en bijdrage van patienten en zorgprofessionals vereist.

De Droom

De PGO is de droom dat iedereen zijn eigen gezondheidsdata kan verzamelen en beheren. En dat deze gegevens veilig gedeeld kunnen worden met zorgverleners. De PGO verbindt de verschillende werelden in de zorg en daarbuiten.

Meer over de PGO en over de Ivido PGO lees je in “PGO, veel meer dan alleen gegevensuitwisseling” of “PGO, wat is dat precies?


Bovenstaand artikel is een samenvatting van het interview met Lies van Gennip in ICT&Health 2019 nr 01.