NVZ: zorg op afstand brengt zorg dichterbij

Zorg op afstand wordt door scheidend NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy als belangrijk innovatietraject in de zorg gezien. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen brengt zorg op afstand de zorg juist dichterbij dan ooit.

Nieuwe rol voor de patiënt

Van Rooy benadrukt dat patiënten door zorg op afstand een heel nieuwe rol toebedeeld krijgen. Zo krijgen ze veel meer regie over hun eigen behandeling en behandelproces. Door zorg op afstand kan een groot deel van de ziekenhuispatiënten bijvoorbeeld eerder naar huis. Wel zijn digitale vaardigheden onmisbaar, voor zowel patiënt als zorgverlener.

Volgens van Rooy gaan de technologische ontwikkelingen in de zorgsector razendsnel. Deze ontwikkelingen hebben een grote impact, omdat werkprocessen en zorgrelaties fundamenteel veranderen. “Zorgprofessionals, patiënt en technologie vormen een ijzersterke driehoek”.

Wat verandert er voor de professional?

Niet alleen de patiënt krijgt een nieuwe rol, maar technologie en zorg op afstand verandert ook het werk van de professional. Bijvoorbeeld door een andere patiëntpopulatie. Wanneer een deel van de ‘eenvoudige’ patiënten niet meer in het ziekenhuis komen, maar op afstand zorg krijgen, houden professionals volgens Van Rooy vooral ‘complexe’ patiënten over. Een voorspelling is dat er dan misschien langere consulttijden nodig zijn of zelfs duospreekuren met professionals van meerdere vakgroepen. Maar het verplaatsen van ziekenhuiszorg voor de ‘lichte’ patiënten naar thuiszorg kan ook lucht geven en het personeelstekort aanpakken.

Vertouwen in de techniek

Naast het accepteren van een ander zorgproces door zorgtechnologie speelt ook vertrouwen een grote rol. Bijvoorbeeld het vertrouwen van de zorgverlener in de nieuwe werkwijze. Onderzoekers en ontwikkelaars zullen zich de komende jaren in ieder geval bezighouden met het begrijpelijk en toegankelijk maken van e-health.


Lees het hele artikel en het interview met Yvonne van Rooy op Zorgvisie.