PGO maakt samen aanpakken mogelijk

Radiotherapeut-oncoloog Gabrielle Speijer is enthousiast over de ontwikkelingen binnen de Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s). Volgens Speijer heb je niets aan een topdown-verhouding tussen arts en patiënt. Het probleem moet samen aangepakt worden.

“Met een PGO raakt de patiënt beter geïnformeerd én beter onderlegd, waardoor we veel meer partner in de behandeling worden,” aldus Gabrielle Speijer. Wel blijft ze ook kritisch, maar het enthousiasme overheerst.

Voordelen voor patiënt en zorgverlener

De PGO biedt vele voordelen voor de patiënt, maar ook voor de zorgverlener is het gunstig. “Als de patiënt mij voor ons consult zijn data doorstuurt, kan ik veel meer persoonlijke geneeskunde toepassen”. Speijer benadrukt ook dat ze in zo’n geval de patiënt beter kan begrijpen en dat de tijd die ze met de patiënt heeft beter wordt benut.

Speijer probeert haar patiënten elke dag zo goed mogelijk aan te voelen, maar soms weet een arts niet alles van de patiënt. Een PGO kan dan zaken bovenbrengen, waar zeker de patiënt ook belang bij heeft. Bovendien geldt dat je fouten kunt voorkomen, wanneer de patiënt kritisch mee kan kijken.

Geef data betekenis

Het is belangrijk dat de patiënt de aangeboden informatie begrijpt. Een patiënt heeft volgens Speijer niets aan koude data. Ook worden mensen vaak overspoeld met data en vragen. Daarvan blijft maar een klein deel hangen, wat vervolgens weer meer vragen oproept. Met een PGO ziet men opties om betekenis aan deze data te geven. Bijvoorbeeld een pagina met uitleg die de gebruiker in alle rust en in begrijpelijke taal thuis nog eens door kan lezen.  De informatie blijft zo beter hangen en artsen hoeven het verhaal niet meermaals te vertellen. “In het gesprek tussen arts en de patiënt kun je veel sneller inzoomen op de vragen die de patiënt nog heeft”, aldus Speijer.

Persoonlijke Gezondheidsomgeving

Naar verwachting komen begin 2019 de eerste MedMij-goedgekeurde PGO’s op de markt. De PGO moet kunnen voorzien in een laagdrempelige 24-7 stimulans voor gezond gedrag, zelfmanagement en zorg op maat. Speijer kan niet wachten tot haar eerste patiënten een PGO hebben. “Want ik geloof dat niet alleen de zorg er beter van wordt, maar ik denk ook echt dat mijn werk leuker zal worden”.


Lees het hele artikel via MedMij en ICT&Health met meer informatie over MedMij, de gemengde gevoelens en de ideale PGO.