Succesvolle koppeling PGO en EPD

Vrijdag 11 januari is door middel van een praktijktest aangetoond dat het ontsluiten van gegevens tussen de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) en een ziekenhuis (EPD) werkt, zoals het MedMij-programma dit beschrijft.

Koppeling Ivido PGO en ChipSoft

De succesvolle test, van het landelijk testprogramma PROVES, is volgens alle partijen een belangrijke stap voor landelijke gegevensuitwisseling in de zorg. Er werd namelijk nog niet eerder beproefd of de zorggegevens via de PGO ook daadwerkelijk veilig opgehaald konden worden uit een echt ziekenhuissysteem. De Reinier Haga Groep stelde hiervoor haar HiX zorgplatform van ChipSoft beschikbaar. Met Ivido en Quli als deelnemende PGO’s. Het proeftraject maakte overigens gebruik van testdata en niet van echte patiëntgegevens.

Het MedMij-proeftraject

De praktijktest vanuit MedMij bestond uit drie onderdelen, namelijk:

  • Het ophalen van gezondheidsgegevens vanuit het ziekenhuis in de Ivido PGO
  • Het aanpassen van deze gegevens in het ziekenhuis en het opnieuw binnenhalen van de aangepaste informatie in de PGO (gegevens up-to-date)
  • Het verwijderen van gegevens door het ziekenhuis. Ook deze verandering kwam door in de Persoonlijke Gezondheidsomgeving

Gegevens uitwisselen via de MedMij manier

Om zorggegevens op de MedMij-manier uit te wisselen moeten gebruikers beschikken over een PGO met het MedMij-label. Ook de ICT-leverancier van de zorgaanbieder moet hiervoor het MedMij-label dragen. Het zorgplatform uit deze test is het HiX systeem van ChipSoft, een veilige service met uitgebreide ondersteuning voor samenwerking in de zorg. ChipSoft wil zorgaanbieders via het zorgplatform eenvoudig een aansluiting op MedMij bieden. Zeker na deze geslaagde praktijktest. De eerste PGO’s met het MedMij-label worden binnenkort bekend.

 Reinier Haga enthousiast

Ook de Reinier Haga Groep is enthousiast over de geslaagde test. “Naast de uitwisseling tussen de ziekenhuizen met behulp van Zorg Informatie Bouwstenen kunnen we nu, op basis van dezelfde bouwstenen en dezelfde ICT-voorziening, ook uitwisselen met meerdere PGO’s”, aldus een woordvoerder.


Foto bij dit artikel: Reinier de Graaf

Benieuwd naar de Ivido PGO en wil je dit zelf eens ervaren? Tijdens de E-healthweek geven we verschillende demonstraties. Ook kun je meedenken met de ontwikkeling van jouw ideale Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Want zorg op afstand brengt de zorg juist dichterbij dan ooit!