Het is goed dat burgers kosteloos de beschikking krijgen over een PGO dat aan de MedMij-vereisten voldoet. Dat zegt algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland Petra van Holst-Wormser. De eigen regie van de patiënt in het beheren en delen van zijn eigen gezondheidsgegevens is essentieel.

Gratis Persoonlijke Gezondheidsomgeving

De komende jaren is het voor iedere Nederlander mogelijk om kosteloos gebruik te maken van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving. Dit maakte minister Bruno Bruins bekend. Een PGO geeft de gebruiker toegang tot en regie over zijn eigen zorggegevens. In een PGO kun je straks de gegevens zien die bijvoorbeeld jouw huisarts, apotheek en ziekenhuis over jou hebben verzameld. Ook biedt de PGO ruimte voor zorgprogramma’s waardoor je aan je eigen gezondheid en vitaliteit kunt werken.

Tijdelijke financiering door de overheid

De regeling, aangekondigd door minister Bruins, is een tijdelijke financieringsregeling voor PGO-leveranciers. Wel moet de leverancier voldoen aan het MedMij-label voor het veilig uitwisselend van gezondheidsgegevens. De Ivido PGO doorloopt op dit moment als kandidaat-deelnemer het kwalificatie- en acceptatieproces van MedMij.

De best passende zorg

Algemeen directeur Zorgverzekeraars Nederland geeft aan, samen met het VWS, al meerdere jaren te investeren in het MedMij-programma. Zodat iedereen die dat wil, over een PGO kan beschikken. Een Persoonlijke Gezondheidsomgeving die op een veilige en eenduidige manier kan communiceren met bijvoorbeeld zorginformatiesystemen van zorgaanbieders.

Een goed geïnformeerde patiënt kan samen met zijn zorgaanbieder tot de best passende zorg komen. Binnenkort maakt de Patiëntfederatie een PGO-keuzehulp beschikbaar. Dit helpt mensen bij het kiezen van de PGO die het beste bij hun wensen en gezondheidssituatie past.


Lees het hele artikel: Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland